Mekanik Karıştırıcılar: Kullanım Alanları, Özellikleri ve Fiyatlandırma

İçindekiler

Mekanik Karıştırıcı Nedir?

Mekanik karıştırıcılar, çoğunlukla kimya laboratuvarlarında kullanılan, cihazın motor gücü ile homojen çözeltiler hazırlamaya yarayan cihazlardır. Ayrıca yüksek viskoziteye sahip ürünlerin karıştırılması için de kullanılmaktadır. Örneğin, krem yapımında kimyasalların paslanmaz bir çubuk yardımıyla parçalanarak homojen bir karışım elde edilmesini sağlar. Yüksek motor güçleri sayesinde toz numunelerini parçalayarak zor çözünen maddeleri bile çözmeye yardımcı olur. Mekanik karıştırıcılar dijital ekranlı ve analog kontrollü olmak üzere iki çeşittir ve paslanmaz çelik veya teflon kaplamalı karıştırma uçlarına sahiptir. 10 litre ile 100 litre arasında geniş bir çalışma aralığına sahip olabilirler.

Mekanik Karıştırıcı Ne İşe Yarar?

Mekanik karıştırıcılar, laboratuvar analizlerinde sıkça kullanılan cihazlardır. İstenilen sıcaklık ve devir sayısına ulaşarak kimyasal maddelerin homojen bir şekilde çözünmesini sağlar. Özellikle Ar-Ge çalışmalarında düşük miktardaki numunelerde bile yüksek verimle çalışan bu cihazlar, zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlar. Yüksek viskoziteli ürünleri homojenize etmekte ve renklendirme gibi işlemlerde zor çözünen maddeleri çözmede büyük kolaylık sağlar.

Mekanik Karıştırıcı Nerelerde Kullanılır?

Mekanik karıştırıcılar, kimya, tekstil, tıp, ilaç, gıda ve boya gibi sektörlerin Ar-Ge ve kalite departmanlarında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca devlet kurumlarında ve birçok laboratuvar ortamında da tercih edilmektedir. Organik ve anorganik kimya, biyokimya, eczacılık gibi laboratuvarlarda homojen çözeltiler elde etmek ve viskoz ürünleri çözmek için kullanılır. Kozmetik sektöründe krem ve saç jölesi yapımında sıkça başvurulan bir cihazdır.

Mekanik Karıştırıcı Fiyatları

Mekanik karıştırıcıların fiyatları, cihazın motor gücü, devir sayısı, karıştırma hacmi, ekran tipi ve işlem yapabildiği maksimum viskozite gibi parametrelere göre değişiklik gösterir. Ayrıca kullanılan karıştırıcı uçların özellikleri de fiyat üzerinde etkili olabilir.

Sıkça Görülen Mekanik Karıştırıcı Özellikleri

  • TFT dijital ekran, dokunmatik veya analog kontrol seçenekleri mevcuttur.
  • Genel olarak 3000rpm ile 6000rpm arasında dönüş hızlarına sahiptir.
  • 150-200 tork aralığında motor gücü ile değişen yükleri yansıtan tork göstergeleri bulunur.
  • 100.000cps ile 150.000cps aralığında yüksek viskoziteli ürünleri karıştırabilir.
  • Karıştırma hacmi 40 litre ile 150 litre arasında değişebilir.
  • Paslanmaz çelik ve teflon kaplı karıştırma uçları mevcuttur.